HISTORIA

W miesiącu sierpniu 1957 roku najstarsza dziś na Dolnym Śląsku prywatna restauracja, legnicka "TIVOLI" przyjęła pierwszych gości.

W ówczesnym jadłospisie był między innymi: karp po żydowsku z chrzanem, pasztet z drobiu z chrzanem, befsztyk tatarski, śledź w oleju, rosół i barszcz z pasztecikiem, kotlet schabowy, sznycel cielęcy po wiedeńsku. Dzisiaj, po upływie pół wieku, w menu nadal znajdują się takie same potrawy - i wiele innych, nowych, opartych na sprawdzonych recepturach.

Dzięki dobrej kuchni, poszanowaniu klienta i dbałości o odpowiednią jakość obsługi, restauracja "TIVOLI" szybko została uznana za jedną z najlepszych restauracji w Legnicy i zdobyła rozgłos nie tylko w rejonie. Stołowała się tutaj cała ówczesna "śmietanka" legnicka - prezesi, dyrektorzy, adwokaci, sekretarze. Odwiedzały lokal znane postaci ze świata kultury, gospodarki, polityki.

Dobra kuchnia, przyjazna atmosfera, w której wyczuwa się kilkudziesięcioletnią tradycję, przyciąga nowych klientów i lokal nadal cieszy się powodzeniem. Stołuje się u nas już trzecie pokolenie legniczan. Walory kuchni docenił bardzo wymagający recenzent - pan Piotr Bikont opisując w Gazecie Wyborczej swoje wrażenia z pobytu u nas. W prasie ukazało się przez te lata wiele pozytywnych opinii o lokalu.

Dwukrotnie w roku 2000 i 2001 restauracja "TIVOLI" w Legnicy została nominowana do tytułu najlepszej restauracji Dolnego Śląska w plebiscycie organizowanym przez Gazetę Wrocławską, w roku 2002 została wyróżniona "Złotym Kluczem Legnicy" dla najbardziej legnickiej firmy.

W 2007r. minęło 50 lat działalności restauracji, która w dalszym ciągu cieszy się niezmienną popularnością i uznaniem gości.